Meer dan 60% van de Nederlanders draagt regelmatig een bril of lenzen om zo goed mogelijk te kunnen zien. Contactlenzen zijn met name onder jongeren een populaire manier om een oogafwijking te compenseren. Ongeveer 12% van de Nederlanders draagt lenzen tegenover zo’n 57% brildragers en onder jongeren ligt dit percentage nog een stuk hoger. Met zulke aantallen kan het weleens voorkomen dat je bij een tripje je lenzenvloeistof vergeet. Gelukkig zijn er handige oplossingen voor. Lees dit artikel en kom erachter hoe je jouw lenzen goed kan onderhouden, wanneer je deze een keer vergeet.

Veel mensen vinden het een groot voordeel dat lenzen anders dan een bril zelf niet zichtbaar zijn. Je kunt contactlenzen dragen zonder dat het opvalt en zo toch weer goed zien zonder dat je uiterlijk hierdoor verandert. Ook kan het erg handig zijn dat lenzen niet in de weg zitten tijdens het sporten. Denk maar eens aan voetballen of hockeyen met een bril op, onhandig en zelfs onveilig. Daarom dragen ook topsporters zoals Novak Djokovic en Cristiano Ronaldo lenzen.

vrouw met lenzen

Foto: www.unsplash.com

Het dragen van lenzen heeft veel voordelen. Zonder dat het opvalt verbeter jij je zicht en hierom is het een perfect alternatief op de bril. Het nadeel van het dragen van lenzen is dat je ze meestal dagelijks in en uit moet doen. Hierbij heb je hulpmiddelen nodig zoals een lenzenbakje en lenzenvloeistof. Deze hulpmiddelen kun je natuurlijk wel eens vergeten wanneer je op vakantie gaat of ergens anders slaapt. Maar wat kun je dan het beste doen als je jouw lenzenvloeistof niet bij je hebt?

Probeer toch lenzenvloeistof te bemachtigen

Het klinkt als een no-brainer maar veel mensen vergeten het. Als je onverwacht bij vrienden blijft slapen of gewoon je lenzenvloeistof vergeten bent, is het altijd de beste optie om toch lenzenvloeistof te proberen te regelen. Zoals gezegd dragen veel mensen contactlenzen en misschien is er wel een van deze lenzendragers in de buurt. Vraag je vrienden of familieleden en hun huisgenoten of buren of iemand misschien lenzenvloeistof voor je te leen heeft.

Het lijkt misschien een rare vraag om aan buren te stellen maar lenzendragers zullen je meestal maar al te goed begrijpen en willen helpen! Anders kun je ook in nachtwinkels of tankstations proberen om lenzenvloeistof te kopen. Zeker in tankstations is het vaak te verkrijgen. Lenzenvloeistof is niet voor niets speciaal gemaakt voor het bewaren en indoen van lenzen en is dan ook verreweg de beste optie voor deze doeleinden.

Schaam je niet om bij iemand om lenzenvloeistof te vragen. In bijna elk huishouden is er wel iemand met lenzen!

Lenzenvloeistof reinigt de lenzen en zorgt dat jouw lenzen goed blijven en je ogen niet beschadigen. Probeer dus als het mogelijk is om toch lenzenvloeistof te scoren waar jij je lenzen in kan bewaren. Het is wel mogelijk om je lenzen te bewaren in andere vloeistoffen maar dit zal wel een stuk minder resultaat opleveren dan normale lenzenvloeistof.

Andere opties om lenzen te bewaren

De eerste optie waar je aan denkt en die je wellicht ook wel eens hebt gebruikt is water. Toch is het absoluut niet aan te raden om gewoon kraanwater in jouw lenzendoosje te doen. De lenzen zullen het vuil uit dit water namelijk opnemen en hierdoor alleen maar viezer worden in het bakje. Als je de lenzen een tijdje in gewoon kraanwater laat liggen zullen ze zelfs geel uitslaan en zal het opnieuw indoen erg pijnlijk worden.

tap water

Foto: www.unsplash.com

Als je geen andere optie hebt moet je het zuiverst en schoonst mogelijke water gebruiken. Om dit te verkrijgen is het verstandig om het water eerst te koken. Het meest zuivere water is gecondenseerd en dit kun je dus het best gebruiken om je lenzen te bewaren. Je verkrijgt dit water door een glazen schaaltje of potje in het kokende water te laten drijven. Dit schaaltje of potje zal zich vervolgens langzaam vullen met gecondenseerd water dat je na het afkoelen voor je lenzen kunt gebruiken.

Als je geen andere optie hebt dan water, gebruik dan het schoonst mogelijke water. Kook het water in dat geval eerst.

Als je harde lenzen hebt kun je ze ook ergens droog bewaren op een veilige plek en de volgende dag weer in doen. Zachte lenzen kun je als het niet anders kan ook sporadisch een nachtje inhouden. Denk er wel om dat je de volgende dag indien mogelijk de lenzen alsnog uit doet om je ogen wat zuurstof te geven.

Het is al met al niet optimaal om zonder lenzenvloeistof te zitten wanneer je onderweg bent. Zorg om dit probleem te voorkomen dat je altijd een klein flesje lenzenvloeistof in je tas hebt. Deze kleine flesjes krijg je vaak wanneer je een pakket lenzenvloeistof besteld bij de opticien.

Ook is het handig om een extra fles lenzenvloeistof te hebben staan op plekken waar je regelmatig overnacht, bijvoorbeeld bij je vriend of vriendin of ouders. Het is ook handig om een bril mee te nemen als je die hebt, zodat je een alternatief hebt voor de lenzen.

Nog een andere handige tip: als je jouw lenzenbakje bent vergeten kun je ook shotglaasjes gebruiken om je lenzen in te bewaren. Zorg er wel voor dat je een herkenningspunt op of onder een van de glaasjes legt zodat je weet welke lens in welk oog hoort.

We lezen op internet wel eens dat je lenzen in speeksel zou kunnen bewaren. Doe dit echter nooit. De bacteriën in speeksel kunnen namelijk zeer schadelijk zijn voor de lenzen en daarmee ook voor je ogen.

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog meer te weten gekomen over wat je kan doen als je je lenzenvloeistof bent vergeten. Vond je dit artikel leuk? Deel het dan met iedereen die weleens zijn lenzenvloeistof vergeet.

 

Succes!

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van leesbrilhuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 578 reviews.