Je hebt vast wel eens gehoord van een nachtzichtbril. Nachtzichtbrillen winnen de laatste tijd namelijk enorm aan populariteit. De brillen zijn ook wel bekend onder de naam contrastbril of nachtbril. Dit type brillen worden met name gekocht door automobilisten die het niet zo prettig vinden om in het donker te rijden.

Met een nachtzichtbril kun je zoals de naam al een beetje verklapt beter zien in het donker. Hierdoor kun je beter zien en dus veiliger rijden. Om deze reden worden nachtzichtbrillen dan ook aanbevolen door de Verkeersinformatiedienst. Maar wat zijn nachtzichtbrillen nou precies en hoe werken ze? Deze vragen beantwoorden we op deze pagina alvorens in te gaan op de voordelen van de nachtzichtbril.

Wat is een nachtzichtbril?

Een nachtzichtbril is een bril met meestal gele glazen die ervoor zorgt dat je meer contrast kunt zien. Vage objecten en contouren worden hierdoor een stuk helderder zichtbaar. Dit maakt dat het autorijden in het donker met een nachtzichtbril een stuk veiliger en prettiger wordt. Maar je kunt een nachtbril ook gebruiken als je om een andere reden goed wilt kunnen zien in het donker.

Denk aan een rondje wielrennen in de avond of het spotten van vogels of vliegtuigen bij weinig licht. Een nachtzichtbril is eigenlijk voor iedereen die baat heeft bij goed zicht in de avond en nacht een aanrader. Het is dus zeker niet zo dat alleen mensen die nachtblindheid hebben een nachtzichtbril kunnen gebruiken.

nachtbril meisje

Foto: www.unsplash.com

Hoe werkt een nachtzichtbril

Zoals je misschien wel weet, bestaat het zichtbare licht uit verschillende kleuren die samen bepalen wat je ziet en in welke kleur je dat ziet. Een belangrijke kleur in dit licht is blauw: dit licht wordt vaak veel gebruikt in beeldschermen maar ook in autolampen omdat het zeer helder is. Dit licht zorgt echter vaak voor een hinderlijke schittering en is bovendien vermoeiend voor onze ogen. Om deze reden zijn er al blauw licht filters voor bijvoorbeeld smartphones maar worden ook nachtzichtbrillen gemaakt.

TIP: Zit jij veel achter een beeldscherm? Bescherm dan je ogen tegen het blauwe licht door een computerbril te dragen.

De gele glazen van de nachtzichtbril filteren het blauwe licht en zorgen er zodoende voor dat je scherper kunt zien in het donker. De schittering die blauw licht veroorzaakt in een donkere omgeving wordt door de bril weggenomen. Hierdoor zie je meer contrast en kun je beter zien waar de verschillende zaken op de weg zich bevinden. Het verbeterde zicht zorgt ervoor dat je sneller kunt reageren op onverwachte situatie.

De voordelen van een nachtzichtbril

Een nachtzichtbril heeft dus als belangrijkste voordeel dat schitteringen verdwijnen en je dus beter kunt zien in het donker. Maar er zijn nog een aantal voordelen waar je zelf misschien niet direct aan zou denken.

  • Een van de grote voordelen van een nachtzichtbril is het feit dat wegmarkeringen duidelijker zichtbaar worden wanneer je de bril op hebt. Voor veel mensen is het lastig om in het donker de wegmarkeringen te onderscheiden maar met een nachtzichtbril is dit bijna altijd een fluitje van een cent.
  • De lichten van tegenliggers of lichtreclames zijn geen hinderlijke lichtbronnen meer met een nachtzichtbril. De bril neutraliseert deze lichten en zorgt dat ze duidelijk maar niet hinderlijk zichtbaar zijn.
  • De nachtzichtbril zorgt niet alleen voor beter zicht in het donker, ook bij lastige weersomstandigheden zoals mist, harde regen of sneeuw kun je met de bril op beter zien. Je zult merken dat de contouren in deze weersomstandigheden met de nachtzichtbril een stuk scherper worden.
  • Er zijn tegenwoordig ook nachtzichtbrillen op sterkte te bestellen. Deze brillen zorgen voor een nog beter zicht tijdens bijvoorbeeld autorijden. Ook wanneer je een minimale oogafwijking hebt zoals -0.5 kun je met een nachtzichtbril op sterkte nog veiliger autorijden.

Koop hier jouw nachtbril!

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog meer te weten gekomen over nachtzichtbrillen. Wil je nog meer weten over brillen? Lees dan ook onze andere blogs.

Jonger lijken met een bril

Onze ogen worden ouder en dat betekent voor de meesten dat het dragen van een bril noodzaak begint te worden. Veel mensen zien erg op tegen het moeten dragen van een bril omdat zij er oud uit zien. Dit hoeft echter niet zo te zijn! Lees dit artikel zodat je met de juiste bril zelfs jaren jonger kan lijken.

De verschillen tussen multifocaal, bifocaal en varifocaal

Het is echter nog niet altijd even makkelijk om een geschikte bril te vinden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit multifocale, bifocale en varifocale glazen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze glazen? Je leest het in deze blog.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van leesbrilhuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 578 reviews.