Meer dan de helft van de Nederlanders draagt een bril of lenzen om een oogafwijking te compenseren. Voor de meeste mensen is dit hulpmiddel bedoeld om te zorgen dat ze beter zien op een langere afstand. Het minder goed zien op afstand wordt ook wel bijziendheid genoemd. Dit levert problemen op bij bijvoorbeeld autorijden, op het scherm of bord kijken in de klas of de tijd lezen op een klok.

Maar wanneer je ouder wordt, krijgen veel mensen echter ook problemen met het bekijken van dingen dichterbij hun ogen. Het niet goed kunnen zien op korte afstand wordt verziendheid genoemd. Denk maar eens aan het lezen van een boek, de tablet of smartphone. Gelukkig zijn er voor het compenseren van verziendheid speciale lenzen en brillen te koop bij specialisten zoals leesbrilhuis.nl.

Het is echter nog niet altijd even makkelijk om een geschikte bril te vinden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit multifocale, bifocale en varifocale glazen om de verziendheid te compenseren. Maar wat zijn de overeenkomsten en nog belangrijker de verschillen tussen deze typen glazen? Op deze pagina vertellen we je alles wat je hier over moet weten.

multifocale bril

Foto: www.unsplash.com

Bifocale glazen

Nagenoeg alle mensen van boven de 40 krijgen vroeg of laat te maken met verziendheid. Je gaat dan steeds minder goed zien op korte afstand van je ogen. Vaak wordt dit probleem verholpen met een leesbril, maar als je ook al een bril hebt tegen bijziendheid is een leesbril niet heel praktisch. Je moet dan namelijk telkens wisselen van bril wanneer je van veraf naar dichtbij gaat kijken of andersom. Bifocale glazen zijn in dit geval een geweldige oplossing.

Deze glazen bestaan eigenlijk uit twee delen: een voor veraf en een voor dichtbij. De sterkte van de glazen wordt dus aangeduid met twee cijfers: een cijfer achter een – teken en een cijfer achter een + teken. De bifocale glazen hebben een kenmerkend ‘half maantje’ aan de onderkant van het glas. In dit deel zit de grootste plus-sterkte waardoor je goed dichtbij kunt zien, handig voor het lezen van de krant of het kijken op een smartphone. De bovenkant van het glas is juist meer gericht op het kijken over langere afstand. Het wordt daarom ook wel eens gezegd dat er bij een bifocale bril een klein leesbrilletje in je normale bril wordt gebouwd.

Wist je dat Leesbrilhuis.nl naast de bifocale leesbrillen ook bifocale leeszonnebrillen verkoopt? Ideaal voor de zonnige dagen!

De bifocale glazen hebben ook een klein nadeel, de grens tussen het – en het plus gedeelte is namelijk heel abrupt. Soms kan het hierdoor lastig zijn om een voorwerp te zien dat op een middelgrote afstand staat. Dit is dan te ver om goed door het + gedeelte van de bifocale glazen te zien en juist te dichtbij voor het – gedeelte. Voor de meeste mensen leveren bifocale glazen in de praktijk echter nauwelijks problemen op. Bovendien hebben ze als voordeel dat ze goedkoper zijn dan multifocale of varifocale glazen.

Multifocale en varifocale glazen

Als je op zoek bent naar glazen die op iedere afstand het optimale zicht bieden, zijn multifocale of varifocale glazen wat je nodig hebt. Multifocale en varifocale glazen zijn hetzelfde maar de termen worden vaak allebei gebruikt. Deze brillenglazen hebben net als bifocale glazen een deel dat meer geschikt is voor veraf kijken en een deel dat beter zicht biedt op korte afstand. Net als bij de bifocale glazen zit het deel met de – sterkte voor bijziendheid bovenin de bril en het + gedeelte onderin de bril.

bifocale leesbril 2 3

Foto: www.unsplash.com

Het belangrijkste verschil met bifocale glazen is dat er bij multifocale of varifocale glazeb geen abrupte maar een vloeiende overgang is tussen deze delen. De sterkte van dit soort glazen neemt van boven naar beneden geleidelijk toe. Hierdoor zie je geen ‘half maantje’ meer in de glazen en kun je ook op de middelgrote afstand goed zien. Het grote voordeel van multifocale oftewel varifocale glazen is dan ook dat ze het best mogelijke zicht bieden op alle afstanden.

Bij leesbrilhuis.nl kun je zowel multifocale/varifocale als bifocale glazen op maat laten slijpen. Je kunt de glazen laten plaatsen in allerhande hippe monturen van merken als Calvin Klein, Porsche, Frank and Lucie, Ray-Ban en I Need You. De leesbrillen, multifocale en bifocale brillen zijn bij leesbrilhuis.nl altijd van goede kwaliteit en scherp geprijsd.

Hopelijk ben je na het lezen van dit blogartikel meer te weten gekomen over de verschillen tussen multifocaal, bifocaal en varifocaal. Wil je nog meer weten over brillen? Lees dan ook onze andere blogs.

Jonger lijken met een bril

Onze ogen worden ouder en dat betekent voor de meesten dat het dragen van een bril noodzaak begint te worden. Veel mensen zien erg op tegen het moeten dragen van een bril omdat zij er oud uit zien. Dit hoeft echter niet zo te zijn! Lees dit artikel zodat je met de juiste bril zelfs jaren jonger kan lijken.

Welke brillendoekjes zijn het best?

Een bril is iets wat heel gemakkelijk snel vies kan worden, maar hoe kan je jouw bril nou het beste schoonmaken? Op deze pagina bespreken we welke brillendoekjes je het best kunt gebruiken om je bril te reinigen.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

2 reacties op “De verschillen tussen multifocaal, bifocaal en varifocaal

  1. Jacques de Bock zegt:

    Hallo, mijn vrouw zit met een heel ander probleem. Ze kan ver zien (bovenkant bril) en lezen (onderkant bril), maar, ze heeft ook een loop-beperking en moet daardoor de bodem/vloer goed scherp kunnen zien. Dat laatste gaat alleen in de verziend versie. Dus de bril met het leesdeel is ongeschikt en zelfs gevaarlijk. Of ze moet om de vloer scherp te zien met volledig gebogen hoofd lopen…
    Wat is de oplossing?
    Mogelijk een bril met een leesdeel alleen in het midden?

    Voor het andere… in de auto is haar huidige multifocale bril wel prima. Kan ze tegelijkertijd de weg en het dashbord bekijken.

  2. Ruben zegt:

    Duidelijk uitleg met eenvoudige woorden. Het is mij nu duidelijk waarom ik met varifocale bril heel wat boeken niet goed kan lezen. bij leestest op uw website met uitgeprinte pagina kan ik de regel 2.75 goed lezen. Ik denk dat de additie niet juist is, te klein dus. Bril is gemaakt met onderstaande advies:
    OD:
    S: ODS +1.25 Additie
    C: C-1.75
    As: x90
    VA: refr OD 0.6=
    H. Prism H. Bas V. Prism V. Bas
    OS:
    S: OSS +0,50 Additie
    C: C-0.75
    As: x120
    VA: refr OS 0.6++

Geef een reactie

De waardering van leesbrilhuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 575 reviews.