Droge ogen, haast iedereen heeft er wel eens last van. Officieel is het zelfs de meest voorkomende oogaandoening die er is. Het komt dus heel vaak voor en het is vaak dan ook niets om je zorgen over te maken, maar het kan als je er vaak last van hebt wel een heel vervelend kwaaltje zijn.

Door droge ogen kun je gevoelig worden voor licht, wat wazig zicht hebben of last hebben van oogleden die aan elkaar plakken wanneer je knippert. Het is al met al gewoon behoorlijk hinderlijk om last te hebben van droge ogen. Maar hoe ontstaan droge ogen nou eigenlijk? En wat kun je zelf doen om te voorkomen dat je last krijgt van droge ogen? Dat leggen we je hieronder allemaal uit!

two different eyes 1

Foto: www.unsplash.com

Ontstaan van droge ogen

Droge ogen worden in de regel veroorzaakt doordat je ogen niet genoeg traanvocht aanmaken of doordat het traanvocht dat je aanmaakt van onvoldoende kwaliteit is. Hier kunnen allerlei lichamelijke oorzaken aan ten grondslag liggen:

  • Verstopte traanklieren
  • Te weinig aanmaak van traanvocht
  • Oogziektes
  • Ontsteking van oogleden of oog
  • Verouderingsproces
  • Beschadiging van oog
  • Verandering in de hormoonhuishouding (bijvoorbeeld de menopauze)

Dit zijn de meest voorkomende lichamelijke oorzaken van droge ogen. Als je langere tijd last hebt van droge ogen is het een goed idee om je te laten onderzoeken door een specialist. Zo kan worden vastgesteld of je geen last hebt van beschadigingen of ziektes aan het oog. In de meeste gevallen zal er echter iets minder ernstigs aan de droge ogen ten grondslag liggen. Het is ook goed mogelijk dat het ongemak wordt veroorzaakt door externe factoren zoals:

  • Rook
  • Luchtvervuiling
  • Bijwerkingen van medicijnen
  • Lenzen dragen
  • Lange tijd lezen of kijken naar een beeldscherm (een computerbril of leesbril kan helpen dit probleem te verhelpen)
  • Airconditioning
  • Allergieën
  • Te weinig knipperen
  • Droge lucht

Voorkomen en verhelpen

Voorkomen is beter dan genezen en daarom bespreken we eerst hoe jij droge ogen kunt voorkomen. De oorzaken van buitenaf die hierboven zijn opgesomd kun je meestal vrij eenvoudig voorkomen. Als je bijvoorbeeld droge ogen krijgt als bijwerking van een medicijn kun je bij de huisarts vragen om andere medicijnen. Als je weet dat je gevoelig bent voor droge ogen kun je sowieso altijd het beste eerst de bijsluiter lezen voordat je medicijnen gebruikt. Wanneer droge ogen een van de mogelijke bijwerkingen is kun je dan om andere medicijnen vragen.

Ook wanneer je meer dan 2 uur per dag naar een beeldscherm kijkt kun je last van drogen ogen krijgen, een computerbril beschermt je ogen tegen het blauwe licht van een beeldscherm en voorkomt droge ogen.

Een andere goede tip om droge ogen te voorkomen is het doorluchten van je woning en slaapkamer. Ook kan het verhogen van de luchtvochtigheid in een ruimte door bijvoorbeeld waterbakken aan de radiatoren een effectieve manier zijn om droge ogen te voorkomen. Daarnaast moeten stoffige en/of rokerige ruimtes worden vermeden wanneer je geen last wil krijgen van droge ogen.

Mocht je droge ogen krijgen als gevolg van een allergische reactie, dan is het aan te raden uit te zoeken waar je precies allergisch voor bent. Vervolgens kun je het contact met datgene waarvoor je allergisch bent vermijden of vragen om medicijnen tegen de allergie. Verder zijn algemene tips als gezond eten, genoeg water drinken en voldoende slapen ook van invloed op het vochtgehalte in je ogen. Tenslotte is het ook een aanrader om veel te knipperen met je ogen om droge ogen te voorkomen.

Ondanks de vele manieren om het te voorkomen zijn droge ogen nog steeds een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig is het ongemak meestal vrij eenvoudig te verhelpen. De methode die het vaakst wordt toegepast om droge ogen te verhelpen zijn oogdruppels. Deze werken als een soort kunstmatige tranen om het vochtgehalte in jouw ogen op peil te houden. De oogdruppels krijg je voorgeschreven door de huisarts of oogarts en mag je meestal maar een bepaalde periode gebruiken.

Oogdruppels

Foto: www.unsplash.com

Meestal zijn na deze periode de klachten verdwenen en maken jouw ogen weer genoeg traanvocht aan. Als je langere tijd last hebt van droge ogen is het wel echt belangrijk om een specialist te bezoeken. Het kleine probleem kan op de lange termijn namelijk wel degelijk schadelijk zijn voor je ogen.

Hopelijk ben je na het lezen van dit blogartikel meer te weten gekomen over hoe droge ogen ontstaan en hoe je het kan voorkomen. Wil je nog meer lezen over brillen? Bekijk dan ook eens onze andere blogs.

Jonger lijken met een bril

Onze ogen worden ouder en dat betekent voor de meesten dat het dragen van een bril noodzaak begint te worden. Veel mensen zien erg op tegen het moeten dragen van een bril omdat zij er oud uit zien. Dit hoeft echter niet zo te zijn! Lees dit artikel zodat je met de juiste bril zelfs jaren jonger kan lijken.

De verschillen tussen multifocaal, bifocaal en varifocaal

Het is echter nog niet altijd even makkelijk om een geschikte bril te vinden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit multifocale, bifocale en varifocale glazen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze glazen? Je leest het in deze blog.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

De waardering van leesbrilhuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 575 reviews.