We gebruiken onze ogen de hele dag door, maar soms gebruiken we ze zo veel dat ze moe en zwaar aan beginnen te voelen. Het hebben van vermoeide ogen is vervelend en brengt vaak ook nog meer problemen zoals hoofdpijn en concentratieproblemen met zich mee. Als je op de juiste manier omgaat met je vermoeide ogen kun je de klachten verhelpen. Gebruik onze tips om te verhelpen dat jouw ogen vermoeid raken en voorkom klachten.

Meest voorkomende oorzaken van vermoeide ogen

De meest voorkomende oorzaak van vermoeide ogen is het langdurig bezig zijn met dezelfde activiteit. Er zijn verschillende activiteiten die vermoeide ogen kunnen veroorzaken. Als je te lang achter een beeldscherm werkt, is de kans groot dat je vermoeide ogen krijgt. Ook het lang lezen van een boek kan vermoeide ogen veroorzaken.

tired eyes

Foto: www.unsplash.com

De ruimte waarin jij je bevindt

Vermoeide ogen kunnen ook veroorzaakt worden door de ruimte liggen waarin je je bevindt. Zo is het niet heel fijn voor je ogen om in een ruimte met airco of centrale verwarming lang te moeten inspannen. Ook kan het dragen van een bril met verkeerde sterkte vermoeide ogen opwekken, dit komt omdat je je dan als nog moet inspannen met kijken. Wil je checken of jouw sterkte nog wel klopt? Doe hier de Leesbril sterkte test.

De meest voorkomende symptomen van vermoeide ogen:

  • Tranende of droge ogen;
  • Branderig gevoel in je ogen;
  • Kijken in het licht is lastig;
  • Zie je dubbel;
  • Pijn in of rond om je ogen;
  • Minder scherp zicht;
  • Zie je wazig;
  • Last met scherpstellen van je ogen.

TIP: doe je ogen even dicht en daarna weer open. Voelt dit als verlichting, dan weet je dat je ogen vermoeid zijn. Herhaal dit proces een aantal maal om je ogen tot rust te laten komen.

Tips tegen vermoeide ogen

Vermoeide ogen is iets wat je op heel veel verschillende manieren al kunt oplossen. De meest simpele manier is dat je genoeg slaap pakt. Wanneer je lichaam vermoeid is door onvoldoende slaap, zijn je ogen dat vanzelfsprekend ook.

Zit je lang achter een computer? Probeer een computerbril

Vermoeide ogen ontstaan vaak op het werk. Zo zijn er heel veel mensen die de hele dag op een kantoor zitten achter een beeldscherm.

Heb je een kantoorbaan of zit je vaak langdurig achter een beeldscherm? Probeer dan iedere twee uur even pauze te nemen van je beeldscherm. Ook voldoende licht bij het lezen van papier en beeldscherm helpt. Is het lastig om tijdens het werk aan voldoende licht en rust te komen, dan zou je ook een computerbril kunnen aanschaffen. Deze brillen zijn speciaal gemaakt om je ogen te beschermen tegen het blauw lichtfilter van beeldschermen.

TIP: wist je dat er speciale beeldschermbrillen zijn voor mensen die langdurig achter de computer zitten? Deze brillen filteren het blauwe licht; de oorzaak van vermoeide ogen. Bekijk hier alle computerbrillen of lees onze blog voor meer informatie over computerbrillen.

Train je ogen!

Vergeet niet om regelmatig met je ogen te blijven knipperen, dit voorkomt drogen ogen. Mensen die vaak lang achter een beeldscherm zitten vergeten onbewust te knipperen.

Ook kan je je ogen heel gemakkelijk trainen, waardoor ze minder snel vermoeid zullen raken. Het gaat als volgt. Je begint met je wijsvinger op enkele centimeters van je gezicht te houden. Blijf strak kijken naar je wijsvinger en strek langzaam je arm uit. Kijk vervolgens naar een punt dat nog verder weg ligt. Richt je blik vervolgens weer op je wijsvinger en breng die langzaam terug naar je gezicht. Herhaal deze oefening meermaals.

Ga de frisse buitenlucht in

Ondank de kou buiten blijft verstandig om regelmatig naar buiten te gaan. Al is het maar een klein rondje in de pauze. Het belangrijkste is dat je zo veel mogelijk daglicht probeert mee te pakken. Niet alleen is daglicht erg goed voor je ogen, ook kunnen je ogen even tot rust komen wanneer ze buiten zijn en niet naar een scherm hoeven te staren.

vitamine A is goed voor de ogen

Foto: www.unsplash.com

Denk aan je vitaminen

Het is heel belangrijk om voldoende vitaminen binnen te krijgen. Voor je ogen is vitamine A erg van belang. Wanneer je hier te weinig van binnenkrijgt kan het in een extreem geval leiden tot nachtblindheid. Vitamine A zit onder andere in vis, boter, wortelen, spinazie en lever. Ook kan je vitamine A pillen kopen bij iedere drogisterij.

Heb je het vermoeden dat de vermoeidheid komt omdat jouw bril niet de juiste sterkte heeft? Dan is het verstandig om even langs de oogarts of opticien te gaan. Zij kunnen de juiste sterkte aanmeten.

TIP: Ga jij liever niet gelijk naar een opticien of oogarts, test dan zelf je ogen met onze online oogtest.

Contact met de huisarts

Wees er alert op dat je ogen een zeer gevoelig orgaan zijn. Twijfel dan ook niet om contact met de huisarts of opticien op te nemen wanneer deze tips je niet helpen.

Ken jij mensen die vaak vermoeide ogen hebben? Deel dit bericht en help hen hiermee!

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van leesbrilhuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 579 reviews.