Een groot aantal mensen brengt tegenwoordig meer dan de helft van zijn dag door achter een beeldscherm. Dit kan zijn doordat ze voor hun werk met de computer actief zijn maar ook door de grote rol die beeldschermen in onze vrije tijd spelen. Denk maar aan het kijken van een serie op je laptop, het scrollen door sociale media op je smartphone of het bekijken van sportwedstrijden op televisie.

Onze ogen zijn natuurlijk niet gemaakt om naar beeldschermen te kijken en hierdoor kunnen irritaties en serieuze klachten aan de ogen ontstaan. Deze klachten kunnen variëren van droge ogen, vermoeidheid en een brandend gevoel in de oogkassen tot hevige hoofdpijn. Met name bij mensen die dagelijks meer dan twee uur achter een beeldscherm zitten treden deze klachten op.

bril op kantoor

Foto: www.unsplash.com

Een computerbril of beeldschermbril is speciaal gemaakt om jouw ogen verlichting te bieden bij het kijken naar een beeldscherm. Het is een bril op sterkte die op maat wordt gemaakt afhankelijk van de afstand waarop jouw ogen zich meestal van het beeldscherm bevinden. Hierdoor zul je het beeldscherm een stuk scherper zien dan je gewend was en kun je ook papieren die op je bureau liggen weer beter lezen.

Behalve de ideale sterkte, hebben computerbrillen ook een filter voor blauw licht in de glazen. Doordat je minder blauw licht op je netvlies krijgt wordt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine niet geremd door het beeldscherm. Hierdoor komen je ogen tot rust en zul je minder last hebben van vermoeidheid na een dag achter het beeldscherm. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel aantrekkelijk. Maar als jij voor jouw werk de hele dag achter de computer moet zitten, is het dan niet de taak van jouw werkgever om zo’n bril voor jou aan te schaffen of te vergoeden? Op deze vraag gaan we hieronder verder over in.

Wanneer is een werkgever verplicht computerbril te vergoeden?

Om maar direct antwoord te geven op de vraag: ja, het is inderdaad in veel gevallen mogelijk om een computerbril vergoed te krijgen van je werkgever. Werkgevers zijn door de arbeidsomstandigheden of kortweg Arbowet verplicht om klachten aan de ogen bij werknemers zoveel mogelijk te beperken en waar mogelijk te voorkomen. Deze wet zorgt ervoor dat jij recht hebt op een oogonderzoek wanneer je merkt dat jouw zicht minder wordt.

Als de opticien of oogarts constateert dat een computerbril kan helpen tegen de klachten, dan moet jouw werkgever deze vergoeden. Vaak staat er wel een maximale vergoeding voor zo’n hulpmiddel in jouw contract of de arbeidsvoorwaarden. Er zijn sowieso een aantal algemene voorwaarden aan deze vergoeding verbonden.

  • Je moet iedere dag twee uur of langer werk achter de computer doen.
  • De computerbril moet daadwerkelijk een oplossing zijn voor jouw persoonlijke oogklachten en dit moet worden vastgesteld door een deskundige zoals een opticien of oogarts.
  • Voordat je de computerbril aanschaft moet je de voorwaarden met betrekking tot de vergoeding hebben besproken met jouw werkgever. Je kunt dus niet eerst een bril kopen en daarna pas aankloppen voor een vergoeding. Bij veel bedrijven en instanties ligt de maximale vergoeding rond de 200 euro, deze vergoeding kan vaak eens in de drie jaar worden uitgekeerd. Wanneer je al een bril of leesbril draagt kun je in veel gevallen ook aanspraak maken op een vergoeding.
werken met computerbril

Foto: www.unsplash.com

Extra fiscale informatie voor werkgevers

Wanneer je als werkgever de voorwaarden omtrent de vergoeding voor computerbrillen hebt bepaald, kun je achterblijven met de vraag: is de vergoeding voor de computerbril aftrekbaar van de belasting? Het is mogelijk om de computerbrillen van de belasting af te trekken, maar dan moet wel aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • De computerbril moet op de werkplek blijven en mag dus niet mee naar huis met de werknemer.
  • Wanneer de computerbril wel privé wordt gebruikt, moet de bril aantoonbaar meer dan 90% werkgerelateerd worden gebruikt om onbelast te kunnen worden aangeschaft.
  • De bril valt onder de werkkostenregeling als hij daarvoor wordt aangewezen en in dat geval wordt de waarde ervan op nul gewaardeerd voor de loonheffingen. Wanneer de beeldschermbril niet onder de werkkostenregeling wordt aangewezen wordt de prijs ervan gezien als loon in natura. In dit geval wordt er belasting geheven over de aankoopprijs van de computerbril.

Soorten en stijlen computerbrillen

Bij leesbrilhuis.nl kun je computerbrillen in alle soorten en maten vinden tegen de scherpste prijzen. We hebben beeldschermbrillen met standaardsterktes van +0.5 tot +3, maar de glazen kunnen natuurlijk ook op persoonlijke sterkte voor je gemaakt worden. Ook voor mensen die geen oogafwijking in de zin van een sterkte hebben, kunnen computerbrillen soms een uitkomst zijn. Deze mensen profiteren vooral van het blauwlichtfilter van de beeldschermbril. We verkopen daarom ook verschillende computerbrillen zonder sterkte.

Ook wanneer je geen oogafwijking hebt in de zin van een sterkte, helpt een computerbril je ogen beschermen middels een blauwlichtfilter!

Het ruime assortiment computerbrillen geeft je de keuze uit allerhande stijlen. Wil je bijvoorbeeld een beeldschermbril in een moderne stijl, dan zijn de brillen van Blueberry echt iets voor jou. Als je liever een iets meer retro montuur draagt kun je eens kijken naar de brillen van Frank and Lucie. Voor een sportieve look zijn de brillen van Readloop juist weer een echte aanrader. Met het handige selectiemechanisme in de webwinkel kun je brillen eenvoudig selecteren op stijl, merk, kleur of vorm. Zo kun je eigenlijk altijd wel een computerbril vinden die bij jouw wensen past. En in de meeste gevallen hoef je zelf niets bij te betalen voor de beeldschermbril omdat jouw werkgever een vergoeding geeft!

Shop hier jouw eerste computerbril!

Hopelijk ben je na het lezen van van dit blogartikel meer te weten gekomen over de vergoedingen van een computerbril door de werkgever. Wil je nog meer over brillen lezen? Bekijk dan ook onze andere blogs.

Jonger lijken met een bril

Onze ogen worden ouder en dat betekent voor de meesten dat het dragen van een bril noodzaak begint te worden. Veel mensen zien erg op tegen het moeten dragen van een bril omdat zij er oud uit zien. Dit hoeft echter niet zo te zijn! Lees dit artikel zodat je met de juiste bril zelfs jaren jonger kan lijken.

De verschillen tussen multifocaal, bifocaal en varifocaal

Het is echter nog niet altijd even makkelijk om een geschikte bril te vinden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit multifocale, bifocale en varifocale glazen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze glazen? Je leest het in deze blog.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van leesbrilhuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 578 reviews.