Heb je het idee dat je ogen minder worden? Dat is helemaal niet zo raar hoor. Vanaf het 40ste levensjaar is het gebruikelijk dat onze ogen minder worden en het zelfs eventueel tijd wordt voor een leesbril. En dan? Nou dan moet je eerst een oogmeting doen om inzicht te verkrijgen in de kwaliteit van je ogen. Dit kan bij de opticien, maar je kunt het ook zelf doen. Hieronder leggen we je kort uit hoe dit te werk gaat.

Objectieve oogmeting

Wanneer je bij de opticien een oogmeting doet, begint het met een kort gesprekje waarin je aangeeft waar je last van hebt. Vervolgens begint de opticien met een oogmeting met behulp van een autorefractor. Dit is een apparaat dat de afwijking van je ogen kan meten en tegelijkertijd dus ook de sterkte. Je plaatst je gezicht in de autorefractor en krijgt vervolgens afbeeldingen te zien. Deze beginnen scherp, maar worden steeds onscherper. Op deze manier heeft een opticien een goede eerste indruk.

Autorefractor voor oogmeting

Foto: www.deopticien.biz

Alle informatie over de ogen is essentieel

Het is belangrijk om alles te weten over de staat van je ogen. Heb je vroeger al afwijkingen gehad? Zie je goed van veraf? Dit moet de opticien allemaal weten om uiteindelijk een juiste conclusie te kunnen trekken over de sterkte van jouw ogen.

Verdere metingen

Vervolgens worden er nog een aantal verdere metingen gedaan waarbij ook vooral je status voor dichtbij kijken wordt gemeten. Het doel is natuurlijk uiteindelijk om te achterhalen of je een leesbril nodig hebt en zo ja, welke sterkte. Na het meten van de ogen worden er vaak al verschillende sterktes leesbrillen geprobeerd om zo te kijken of de sterkte van de leesbrillen ook daadwerkelijk corresponderen met de sterkte van de ogen.

Zelf brilsterkte meten

Je kunt dus er voor kiezen om naar de opticien te gaan. Ook is het mogelijk om zelf je ogen te meten. Deze meting is natuurlijk wat minder betrouwbaar dan die bij de opticien, maar je hebt dan in ieder geval een beeld van welke sterkte leesbril je ongeveer nodig hebt. Op Leesbrilhuis.nl kun je een PDF-document downloaden waarmee je de sterkte van je ogen kunt meten. Het is de bedoeling dat je dit document uitprint en ongeveer 35 centimeter van je ogen vandaan houdt. Zo kom je erachter welke regel je nog kan lezen en welke niet. Zo bepaal je gemakkelijk de sterkte van je ogen.

Tip: volg deze link om zelf een oogmeting te doen en je leesbril sterkte te bepalen.

Laat je vrij regelmatig controleren

Vanaf je 40ste levensjaar gaat de kwaliteit van je ogen steeds verder achteruit. Het is dus ook belangrijk dat je af en toe je ogen opnieuw laat controleren. Dit zorgt er ook voor dat je geen onnodige onkosten maakt, omdat je een verkeerde sterkte leesbril hebt gekocht. Ook is het voor je zelf fijner om een goed inzicht te behouden in de kwaliteit van je ogen.

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog meer te weten gekomen over hoe oogmetingen werken. Wil je nog meer weten over brillen lees dan ook onze andere blogs.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van leesbrilhuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 578 reviews.