Sta jij wel eens stil bij de gezondheid van jouw ogen? Waarschijnlijk niet al te vaak. Toch zijn gezonde ogen niet zo vanzelfsprekend als veel mensen denken. Ogen zijn vrij kwetsbaar en verdienen goede verzorging. Je hebt er immers maar twee en goed kunnen zien is belangrijk voor een goede gemoedstoestand en het functioneren in het dagelijks leven. Daarom zou je de gezondheid van jouw ogen wat ons betreft wat meer aandacht mogen geven.

Wanneer je de volgende 8 tips in gedachten houdt is het hebben en houden van gezonde ogen niet zo moeilijk meer. Natuurlijk kunnen oogafwijkingen en problemen bij iedereen voor komen maar deze tips helpen de kans daarop zo klein mogelijk te houden.

1. De zonnebril

Een belangrijke tip om goed voor je ogen te zorgen is het dragen van een zonnebril bij felle zon. Waar mensen zich tijdens een dagje zonnen vaak goed insmeren om voor hun huid te zorgen, vergeten ze soms goed voor hun ogen te zorgen.

TIP: Wist je dat je bij Leesbrilhuis.nl ook zonnebrillen op sterkte kunt kopen?

Wanneer jouw ogen regelmatig aan felle zon worden blootgesteld kan dit tot ernstige problemen zoals brandwonden op het hoornvlies en zelfs kanker in het oog leiden. Een goede zonnebril beschermt tegen deze aandoeningen en is bovendien een prettige manier om beter te kunnen zien wanneer de zon fel schijnt.

2. Stop met roken

Stoppen met roken is natuurlijk altijd een goed idee. Voor je algehele gezondheid, longen en huid is het ophouden met roken natuurlijk heel erg bevorderlijk. Maar dit is nog niet alles, voor je ogen is het stoppen met roken namelijk ook erg goed. Dit komt doordat de bloedvaten, dus ook die in je netvlies, beschadigd raken door roken. Wanneer je stopt met roken verkleint dat de kans op oogziektes en zul je minder vaak last hebben van droge ogen.

Zelfs wanneer je al jaren rookt kun je de gezondheid van jouw ogen dusdanig verbeteren als je stopt. Vanaf een aantal dagen nadat je bent gestopt met roken is de kans op oogziektes namelijk al een stuk kleiner.

roken is slecht voor je ogen

Foto: www.unsplash.com

3. Schermpauzes en positie

Er zijn tegenwoordig heel veel mensen die een groot deel van de dag naar een scherm kijken. In de ochtend even grondig je telefoon checken tijdens het ontbijt, vervolgens naar het werk om de hele dag achter de computer te zitten en daarna heerlijk op de bank een filmpje of serie kijken. Al dit turen naar een scherm is niet bevorderlijk voor onze ogen. Het levert niet direct beschadigingen aan je ogen op maar het zorgt wel voor droge en vermoeide ogen. Daarom is het aan te raden om regelmatig een schermpauze in te lasten wanneer je lang naar een scherm kijkt.

TIP: Ook het dragen van een computerbril helpt je ogen beschermen tegen het staren naar een beeldscherm.

Een goede regel om aan te houden is de 20/20/20 regel. Iedere 20 minuten dat je naar een scherm kijkt moet je gedurende 20 seconden naar een punt minstens 20 meter verderop kijken. Dit zorgt voor rust en hierdoor zul je gedurende de dag beter kunnen zien. Een ander aandachtspunt voor als je op je werk de hele dag naar een scherm kijkt is de positie van het beeldscherm. De beste afstand is 50 tot 70 centimeter van je ogen en net onder ooghoogte.

4. Negeer geen enkel oogprobleem

Je ogen zijn een dierbaar bezit en zo moet je ze dan ook behandelen. Als je een keer een vliegje in je oog hebt, laat daar dan een vriend of familielid naar kijken en probeer het er uit te spoelen. Ook wanneer er zand in je oog zit is het een goed idee om dit er uit te spoelen. Je kunt het best spoelen met water dat eerst gekookt is en vervolgens afgekoeld of met een zoutoplossing. Rode of droge ogen kun je verhelpen door oogdruppels. Voor jeukende ogen is koelen een goede manier om het oogprobleem zelf snel op te lossen. Mocht een klein probleem toch niet met deze behandelingen te verhelpen zijn, dan kun je het beste even een afspraak maken met de huisarts. Dit is ook verstandig wanneer je wazig ziet, donkere vlekken ziet of langere tijd overgevoelig bent voor licht.

Denk in ieder geval nooit dat een oogprobleem vanzelf weer over gaat, neem de tijd om na te gaan wat het kan zijn en hoe je het zelf kan behandelen of dat het toch echt noodzakelijk is om naar een dokter te gaan.

5. Laat je onderzoeken

In navolging van de vorige tip is het ook verstandig je ogen regelmatig te laten onderzoeken. Dit geldt niet alleen voor mensen met een oogafwijking maar ook voor mensen die geen bril of lenzen nodig hebben. Eens in de zoveel jaar een bezoekje aan de oogarts is een aanrader als je zuinig bent op jouw ogen. Zo kunnen oogziektes zoals glaucoom die voor jouzelf nauwelijks merkbaar zijn toch vroegtijdig worden opgespoord en behandeld. Een regelmatige check van jouw ogen zorgt ervoor dat je helemaal gerust kunt zijn.

oogcontrole

Foto: www.unsplash.com

6. Voeding

Je hebt vast wel eens gehoord dat wortels goed zijn voor je ogen. Dit komt door de grote hoeveelheid vitamine A die in de oranje groente zit. Deze vitamine is essentieel om je ogen gezond te houden en zit ook in boter, eigeel en volle zuivelproducten. Behalve de vitamine A helpen ook de antioxidanten met de naam carotenoïden in wortels om je ogen gezond te houden.

Maar er zijn nog veel meer voedingsmiddelen die helpen jouw ogen gezond te houden. Een andere stof die goed is voor de ogen is zink, dit vind je onder andere in noten en rundvlees. Maar je kunt ook citrusvruchten, volkoren producten en bladgroenten eten omdat deze de bloedcirculatie en daarmee de werking van de ogen bevorderen. Wie denkt dat je van spinazie alleen maar sterk wordt heeft het mis. Ook de luteïne in deze groente is namelijk heel goed voor je ogen. Om droge ogen te voorkomen is het binnenkrijgen van Omega 3 van groot belang.

wortels zijn goed voor je ogen

Foto: www.unsplash.com

7. Houd je lenzen schoon

Een voor de hand liggende maar o zo belangrijke tip voor de lenzendragers onder ons: denk om de hygiëne. Voordat je de lenzen in of uit doet moet je in ieder geval grondig je handen wassen. Ook is het verstandig om je lenzenbakje regelmatig schoon te maken en de lenzen niet langer dan de aanbevolen periode te dragen. Verder kun je beter niet zwemmen of slapen met lenzen in. Als je gevoelige ogen hebt is het ook aan te raden voor kwalitatief goede lenzen en lenzenvloeistof te kiezen. Dit kost misschien iets meer maar dat zijn je ogen dubbel en dwars waard.

8. Make-up

Deze tip is vooral voor vrouwen bedoeld maar daarom niet minder belangrijk. Wanneer je vloeibare make-up draagt rond je ogen is het belangrijk om goed op te letten. Er kunnen zich bacteriën nestelen in de make-up en daarom is het verstandig de make-up niet langer dan een half jaar in gebruik te hebben. Mocht je een infectie bij je ogen hebben dan kun je het best alle make-up die je in die periode hebt gebruikt rond je ogen weggooien. Je kunt jouw oog make-up ook beter niet met anderen delen om bacteriegroei te voorkomen.

Koop hier jouw leeszonnebril of computerbril en bescherm je ogen!

Ondanks dat je goed voor je ogen zorgt met deze tips, kun je natuurlijk altijd een oogafwijking ontwikkelen. Wanneer dat verziendheid is, moet je zeker eens bij leesbrilhuis.nl gaan kijken. Daar verkopen ze goede en mooie leesbrillen tegen een scherpe prijs.

Jonger lijken met een bril

Onze ogen worden ouder en dat betekent voor de meesten dat het dragen van een bril noodzaak begint te worden. Veel mensen zien erg op tegen het moeten dragen van een bril omdat zij er oud uit zien. Dit hoeft echter niet zo te zijn! Lees dit artikel zodat je met de juiste bril zelfs jaren jonger kan lijken.

De verschillen tussen multifocaal, bifocaal en varifocaal

Het is echter nog niet altijd even makkelijk om een geschikte bril te vinden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit multifocale, bifocale en varifocale glazen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze glazen? Je leest het in deze blog.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van leesbrilhuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 579 reviews.